Wanneer er BHV’ers in een bedrijf worden uitgekozen is het ook belangrijk om een Hoofd BHV’er aan te stellen. Samenvattend ben je als Hoofd BHV de persoon die het team van BHV’ers aanstuurt. Er is in iedere organisatie een Hoofd BHV nodig dit deze rol op zich neemt: het maakt niet uit wat de omvang van de organisatie is. Er zijn twee verschillende soorten Hoofd BHV: Operationeel en Strategisch.

Als Hoofd BHV Operationeel zorg je ervoor dat alle zaken goed verlopen tijdens een calamiteit. Daarnaast weet je welke uitrustingen nodig zijn, regel je vrijwilligers en plan je oefeningen. Verder stuur je de BHV’ers aan wanneer er sprake is van een calamiteit. Als Hoofd BHV Strategisch regel je alle zaken op papier. Zo heb je alle kennis van wettelijke bepalingen, ben je verantwoordelijk voor de aansturing van de BHV organisatie, beheer je budgetten en regel je vergoedingen en eventueel verzekeringen na afloop van een ongeval of calamiteit.

De taken van een Hoofd BHV leren

Het verschil tussen beide functies is dat je als Strategisch Hoofd BHV vooral bezig bent met de zaken voorafgaand aan een calamiteit en zaken die achteraf van belang zijn. Als Operationeel Hoofd BHV ben je vooral bezig met de zaken tijdens een calamiteit en zorg je daarnaast ook voor het samenstellen van een BHV organisatie binnen het bedrijf. Ieder bedrijf heeft een Hoofd BHV nodig: je kunt gemakkelijk een cursus volgen waarmee je alle taken leert die bij deze positie komen kijken.