Een kunststof pallet wordt net als een houten pallet gebruikt voor het transport. Het ontwerp van een pallet is universeel en wordt overal ter wereld gebruikt voor het transport. De houten pallets zijn het meest bekend, maar er zijn nu ook kunststof pallets verkrijgbaar op de markt. In deze blog kun je alles lezen over deze pallets. De kwaliteit wordt bepaald van de gebruikte grondstoffen, de dikste van de wanden en de gebruikte persdruk. Al deze elementen samen bepalen de draagkracht van de kunstof pallets. 

Kunststof pallet in vergelijking met een houten pallet? 

De kunststof pallets zijn even sterk als houten. Een houten pallet zal bij aanschaf veel goedkoper zijn dan een kunststof pallet, maar zal niet zo lang mee gaan. Een houten pallet heeft veel meer onderhoud nodig, namelijk een keer in de zoveel tijd hebben ze een servicebeurt nodig en de kans op reparatie is veel groter. Een kunststof pallet is dus veel duurzamer en gaat langer mee. Bovendien zijn ze ook veel lichter. Het totale aantal kilo’s van het transport zal dus minder hoog uitkomen, waardoor de c02 uitstoot ook veel lager zal zijn. En dat is beter voor het milieu! Ook is het zo dat de kunststof pallets tegen alle weersomstandigheden kunnen en ze zijn beter recyclebaar. 

Waar moet je opletten tijdens de aanschaf? 

Heeft u besloten om pallets aan te schaffen? Dan is het handig om erover na te denken wat het einddoel van de pallet is en welke eigenschappen de pallet daarvoor nodig heeft. Op deze manier weet je zeker dat het zal voldoen aan al je eisen. We zullen hier een aantal vragen stellen die je kunnen helpen bij het aanschaffen van de pallets. 

  • Hoe worden de pallets vervoerd en welke afmeting is daarbij geschikt?
  • Met hoeveel kilo mogen de pallets maximaal belast worden?
  • Hoe vaak worden de pallets gebruikt? 
  • Zijn er nog specifieke kwaliteitseisen waar de pallet aan moet voldoen? 

Andere voorkomende soorten 

De meest voorkomende soorten pallets zijn: meermalige pallets, cp pallets en hygiënische pallets. Meermalige pallets worden gemaakt van gerecycled plastic door het bedrijf Q-pall. Dit zijn de meest duurzame pallets die er zijn. De levensduur van deze pallet is veel hoger dan de houten pallet. Daarbij zijn ze ook vele malen sterker. Dat kun je ook terugzien in de prijs, want die is veel hoger. De Europese Chemise kunststof industrie ontwikkelde speciale pallets voor hun eigen industrie die nu de CP pallets worden genoemd. Door de hoge economische waarde van de pallets worden ze nu ook gebruikt in andere industrieën. Tot slot hebben we de hygiënische pallets ook wel food pallets genoemd. Bij deze variant is het belangrijk dat bacteriën, schimmels en ongedierte geen kans mogen krijgen. Bij deze pallets zijn er geen naden en randen waar mogelijk vuil in kan komen.