displayport

Binnen de technische wereld bestaan er honderden soorten kabels. Zo heb je kabels voor je televisie, printer of computer die allemaal weer aan elkaar verbonden kunnen worden door andere kabels. Voor iemand die niet thuis is in de technische wereld kan dit best wel een beetje lastig zijn. Daarom gaan we het in deze blog hebben over de verschillende soorten kabels en hoe je de juiste kabel kiest. 

Vrouwelijke of mannelijke kabel 

Allereerst maken we het verschil tussen een ‘mannelijke’ (male) en ‘vrouwelijke’ (female) kabel. Met een mannelijke kabel bedoelen we de het gedeelte met een uitstekend gedeelte. De female bevat een uitstekend gedeelte waar het ‘male’ gedeelte in past. 

Analoge of digitale aansluiting? 

Vervolgens is er nog de keuze tussen een analoog en een digitaal signaal. Voor het verbinden van bijvoorbeeld een laptop met een groter scherm of een printer met een computer is er vaak de keuze uit verschillende aansluitingen. Zo heb je een analoge aansluiting – VGA, DVI-A, DVI, of digitale aansluiting – HDMI, Displayport, thunderbolt, usb DVI-D of DVI-I. Een analoge aansluiting is een systeem wat we al jaren kennen en wordt momenteel steeds vaker vervangen door een digitale aansluiting. 

Hieronder ligt ik een aantal verschillende soorten kabel snel toe.

Displayport

Een digitale displayport aansluiting ondersteund, net zoals een HDMI-aansluiting, een 4K resolutie. Het nadeel aan een displayport is echter dat het geen ethnernet ondersteuning biedt. 

HDMI
HMDI is een vorm van digitale aansluiting. Kabels onder 1 meter geven beeld vaak in een hoge resolutie weer, bij kabels boven de 1 meter wordt deze garantie niet gegeven. HDMI-kabels ondersteunen vaak ook een internetverbinding, handig voor bijvoorbeeld Netflix of youtube. 

VGA

Een VGA-aansluiting is analoog en zend geen audio door. Voor geluid is er dus een extra aansluiting nodig. Een VGA-aansluiting wordt vaak gebruikt voor het koppelen van een computer met een monitor. Echter verlies je met een VGA-aansluiting wel de hoge resolutie.

USB C

Een USB C poort kun je een apparaat opladen, denk bijvoorbeeld aan een mobiel die je via een laptop stroom wilt geven. Daarnaast is een USB C poort geschikt om data door te versturen en een externe monitor mee aan te sluiten. 

DVI
Een DVI aansluiting verstuurd, net zoals een VGA aansluiting, geen audio door. Onder het kopje DVI vallen een aantal verschillende kabels. Zo heb je de DVI-A analoge aansluiting die alleen lage resoluties ondersteund, de DVI-I digitale en analoge aansluiting die hoge resoluties ondersteund en de DVI-I digitale en analoge aansluiting die alleen lagere resoluties ondersteund. 

Hopelijk ben je wijzer geworden over de verschillende soorten kabels die er zijn en maak je de juiste keuze voor jouw specifieke wensen.