Citroenen zijn niet alleen ontzettend lekker, ze zijn ook nog eens gezond! De vitamine C-bommen versterken de afweer van het lichaam, zijn het huismiddeltje bij verkoudheid en ondersteunen de vorming van collageen voor een mooie huid. Een citroenplant op het balkon en terras ademt de citroen en een rustgevende geur uit en last bus not least de mediterrane sfeer is ook wat waard. In deze blogpost leg ik uit hoe je zelf een citroenboom kunt kweken.

Met de citroenen van je eigen citroenplant kun je heerlijke biologische citroenlimonade maken. Lekker in de zomer als dorstlesser.

Onderhoud citroenplant

Een weelderige citroenoogst is voorlopig niet te verwachten van de jonge citroenplant. Tot die tijd kunnen plantenliefhebbers genieten van groenblijvende bladeren en fris geurende bloemen. Geplant in de emmer geeft de citroenplant zowel op het balkon als op het terras direct dat vakantiegevoel.

Kies de juiste plek voor je citroenplant

Citroenplanten houden van zonnig en warm. Bij ons mogen ze al vanaf een temperatuur van 6° C naar buiten. Bij kans op vorst en in de wintermaanden moeten citroenplanten in huis gehaald worden.

De locatie voor je citroenplant is bij voorkeur een plek uit de wind. Een beetje zon kan geen kwaad. Citroenplanten hebben temperaturen van meer dan 13 ° C nodig gedurende ongeveer 6 maanden, zodat de bloemen ook vruchten kunnen produceren.

Geef de citroenplanten niet te veel water

Citroenen doen het beter als de grond tussen de gietbeurten bijna droog is. Pas bij de eerste vruchtvorming mag de plant licht vochtig worden gehouden. Dus geef ze niet te veel water, dan krijg je namelijk schimmels.

Snoeien van je citroenplant

Een citroenplant kun je twee keer per jaar snoeien, het liefst voor het bloeiseizoen en voordat je de citroenplant klaar maakt voor de winter. Snoei wilde takken weg en geef de citroenplant weer lucht en licht. Knip nooit de takken af met vruchten.