solvabiliteit

solvabiliteitLaatst heb ik meer geleerd over het begrip ‘solvabiliteit‘ en daar ben ik ongelofelijk blij mee. Zelf heb ik vroeger commerciële economie gestuurd en daardoor weet ik wel het een en ander van dit soort zaken af. Toch wist ik niet precies hoe ik deze ratio kon berekenen en dat was wel wat mijn baas mij had gevraagd. Hij wilde namelijk weten of het handig was om nog wat bij te lenen voor de verbouwing van ons pand. Er gaat namelijk ongelofelijk veel veranderd worden en het liefst wilde hij dit nog groter aanpakken. Daarvoor ben ik gaan uitzoeken hoe het nu eigenlijk zat met deze term.

Gemakkelijker dan verwacht

Al snel kwam ik op een website terecht met heel veel informatie over de solvabiliteit van een onderneming. Dit gaat in principe om de verhouding tussen twee soorten geld. Allereerst het vreemde vermogen. Daaronder valt alles wat niet van henzelf is en dus geleend of gekregen. Dit zal ooit terug betaald moeten worden en daarover moet dan rente worden berekende. Daarnaast heb jij nog het eigen vermogen en dat is gewoon wat van henzelf is, zoals de naam ook al zegt. Het is een stuk simpeler dan het lijkt en het viel mij dus uiteindelijk ook alles mee.