glucose teststrips

In 2019 waren er ruim 1,1 miljoen Nederlanders die last hebben van diabetes bekend bij de huisarts. Je kan je wel voorstellen dat deze getallen alleen maar oplopen naarmate de jaren vorderen. Hoewel er zoveel mensen zijn met een suikerziekte, zijn hier nog geen medicijnen voor. Wél zijn er handige manieren om te voorkomen dat je suiker levels te hoog worden; door te meten wat de niveaus van je bloedglucose zijn met glucose teststrips. Hoe werkt het, en wat kan het voor jou betekenen?

Hoe, wat, waar?

Door glucose teststrips te gebruiken om je glucose levels in je bloed te meten, bespaar je zowel tijd en moeite. Je kan namelijk deze strips gebruiken overal waar je wil en waar je ze nodig hebt, wanneer je wil, en zonder extra hulp van een specialist, dokter, of iemand anders. Ook krijg je bijna direct resultaat (vaak binnen een aantal seconden), wat handig uitkomt in een geval van nood. 

Deze glucose teststrips zijn makkelijk te verkrijgen in verschillende soorten en hoeveelheden. Het enige dat je nodig hebt, is een glucose meter. Deze kan je van tevoren eenmalig aanschaffen. Daarna kan je de teststrips meerdere malen per dag gebruiken. Hoe het te werk gaat is simpel: je plaatst de teststrip in de meter, stelt de gegevens af, gebruikt de meter met de naald om in je vinger te prikken, en daarna doet de meter de rest. 

glucose teststrips

Belang van de uitvinding

Omdat zoveel mensen lijden aan bloedafwijkingen als diabetes, is het ontzettend belangrijk om telkens met nieuwe uitvindingen als de glucose teststrips te komen. Het is niet alleen belangrijk voor mensen met diabetes. Deze teststrips kunnen namelijk ook gebruikt worden om ketonen of cholesterol te meten. Het is een multifunctionele uitvinding, waar mensen met bloedafwijkingen dus veel baat bij hebben. Ook is het, als je iemand kent met zo’n zelfde afwijking, handig om bij je te hebben, mocht deze persoon ooit zijn eigen teststrips zijn vergeten. Kortom, een handige uitvinding die wel eens iemands leven zou kunnen redden!