Omdat mijn buxushaagjes elke keer slachtoffer werden van buxusmot en buxusschimmel, zocht ik naar een goede vervanger. Ik kwam toen uit bij de ilex crenata.

Deze Japanse hulst lijkt er erg op, hij heeft kleine bladeren en groeit net als de buxus compact, hij is alleen iets donkerder. De vogels heb ik met deze vervanging ook een plezier gedaan! Zijn witte bloemetjes vallen bijna niet op, maar daarna krijgt hij kleine zwarte besjes en daar smullen ze van.

Vormsnoei

Na wat experimenteren, kan ik tot mijn blijdschap vaststellen dat de ilex crenata ook goed in vorm te snoeien is, net zoals de buxus. Hoe vaker je hem snoeit, hoe compacter en mooi dicht hij blijft.

Hij groeit traag, dus de haagjes hoef ik maar één tot twee keer per jaar te snoeien, dat scheelt werk. Omdat hij ook van een beetje zure grond houdt, past hij goed bij mijn heide en rododendrons.

Ik weet zeker dat ik de komende tijd deze kleine Japanse hulst nog wel vaker tegen ga komen en dat hij bij veel mensen de buxushaagjes van hun troon gaat stoten!